Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Restart



                                                 



                   «Μπορείς να ζήσεις με τον καθένα αν έχεις αυτό χωρίς το οποίο δε μπορείς να ζήσεις» Toni Morrison

Τα Χριστούγεννα είναι για τους χαρούμενους ανθρώπους, γράφει ο Arnaldur Indridason.*
Η Πρωτοχρονιά όμως είναι για όλους. Θα έλεγε ο Jon Kabat-Zinn.**
Βήμα Πρώτο: Κάνεις μια παύση. Μένεις ακίνητος.
Βήμα Δεύτερο: Παίρνεις μια ανάσα. Συντονίζεσαι με το κέντρο σου που σε κρατά συνδεδεμένο με το εδώ και τώρα. Τώρα πια ξέρεις πως δεν είσαι οι σκέψεις σου και πως τα συναισθήματά σου, όσο έντονα ή απόλυτα κι αν δείχνουν, ποτέ δε διαρκούν πολύ.
Βήμα Τρίτο: Κοιτάζεις. Δεξιά. Αριστερά. Παρατηρείς. Όσο πιο πολύ παρατηρείς τόσο πιο πολύ είσαι σε θέση να εστιάζεις στα αληθινά σημαντικά, στο αληθινά σημαντικό. Και να μην αντιδράς σπασμωδικά, ακαριαία. Τόσο περισσότερο μπορείς να είσαι ευέλικτος.
Και τότε, καθαρός πια, κάνεις το Τέταρτο Βήμα. Το βήμα στο κενό καθώς ο δείχτης στο ρολόι μετακινείται ανεπαίσθητα. Τόσο μόνο όσο χρειάζεται για να αλλάξει συμβολικά η μέρα και η χρονιά. Όσο χρειάζεται για να πείσεις τον εαυτό σου πως οι όρκοι με τον χρόνο ανανεώνονται. Έχεις και πάλι μια ‘δεύτερη’ ευκαιρία. Για να σε καθησυχάσεις πως έχεις τον έλεγχο αυτού του νέου κύκλου που ανοίγεται σιβυλλικός μπροστά σου. Γιατί τώρα πια έχεις μάθει ή έστω μαθαίνεις να κρατάς τις σωστές αποστάσεις. Ούτε αποστασιοποιημένος, ούτε και βυθισμένος σε αυτό που συμβαίνει μέσα σου και γύρω σου.
Κι αν για λίγο χάσεις την αισιοδοξία που το παιχνίδι αυτό επιβάλλει, δοκίμασε να εξασκηθείς ξανά στην πρώτη αριθμητική πράξη που μαθαίνουν τα παιδιά και να προσθέσεις κάτι από αυτό που λείπει, αντί να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις αυτό που άχαρα περισσεύει.
Κι αν για λίγο χάσεις την συγκέντρωση που το παιχνίδι αυτό απαιτεί, πες όσες φορές κι αν χρειαστεί στον εαυτό σου σαν να ήσουν ο καλύτερός του φίλος: «Ο φοβισμένος κοιτάζει πάντα πίσω του, ο ανήσυχος γύρω του, ο πιστός ψηλά, ο ενοχικός χαμηλά, εγώ κοιτάζω μπροστά».

*Ισλανδός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας
**Αμερικανός επίτιμος καθηγητής ψυχιατρικής, κορυφαίος δάσκαλος του διαλογισμού.


                                                                                              Σοφία Κάσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου